
Ons verhaal
13 oktober 2023 was een mijlpaal voor de Brabantse Wouden. Op die dag nam de Vlaamse Regering een definitieve beslissing over de erkenning van vier nationale parken en vijf landschapsparken, waaronder Nationaal Park Brabantse Wouden.
Lopende projecten

NATURA 2000: onzichtbaar wordt zichtbaar
Het Nationaal Park Brabantse Wouden herbergt unieke Natura 2000-soorten die vaak onopgemerkt blijven. Met onze silhouettenroute brengen we deze zeldzame dieren tot leven via levensgrote houten silhouetten. Elk silhouet vertelt het verhaal van de soort, haar leefgebied en het belang van bescherming. Daarnaast lanceren we een uitleendienst voor wildcamera’s, waarmee je zelf de verborgen wereld van deze dieren kan ontdekken. Dit project verbindt mensen met de bijzondere natuur om hen heen en versterkt het draagvlak voor natuurbehoud.
Dit project is een samenwerking van het Nationaal Park Brabantse Wouden met de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, met steun van de Europese Unie.
Medegefinancierd door de Europese Unie. De hier vermelde meningen en standpunten zijn echter die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of CINEA. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende autoriteit kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.”

Landbouw
Landbouw en natuur gaan niet altijd hand in hand, maar er zijn absoluut positieve samenwerkingen mogelijk. Zo stimuleert het Nationaal Park het gebruik van data om gewasbeschermingsmiddelen efficiënter in te zetten. In één van de projecten die is opgezet tussen de vzw Boeren met Ambitie en het Nationaal Park Brabantse Wouden worden in 2025 tien weerstations geplaatst op velden van landbouwers.
Dertig landbouwers kunnen de data van de weerstations gebruiken om optimaal in te schatten wanneer ze bepaalde landbewerkingen moeten doen. Het laat hen tevens toe om gewasbeschermingsmiddelen op geschikte tijdstippen te gebruiken zodat ze efficiënt en zo beperkt mogelijk ingezet worden.

Wandeltrail tussen Halle en Abdij van het Park
Het Nationaal Park Brabantse Wouden mikt op toerisme en recreatie op maat van de natuur, zonder haar draagkracht te overschrijden. Wandelen is slow travel bij uitstek en de meest toegankelijke manier om de de Brabantse Wouden te ontdekken, te voelen, te beleven.
Daarom ontwikkelen we, samen met Toerisme Vlaams-Brabant, een meerdaagse wandeltrail van 80 à 100 km, tussen Halle en Abdij van het Park, uitgezet volgens de Europese criteria voor Leading Quality Trails, met zoveel mogelijk onverharde paden en pico bello uitrusting en bewegwijzering. De trajectontwikkeling startte in het voorjaar van 2025.
Deze wandelroute wordt een belangrijke drager voor landschapsontwikkeling en natuurbeleving. Ook het erfgoed van de Brabantse Wouden krijgt een hoofdrol. We werken samen met toeristische ondernemers en ontwikkelen bijzondere rustpunten en natuurlogies onderweg. Het project krijgt steun van Toerisme Vlaanderen en wordt afgerond in 2028.
Het traject tot nu toe
April 2021
In april 2021 lanceerde minister Zuhal Demir een oproep voor nationale parken. Al snel bundelden het Agentschap voor Natuur en Bos, de Provincie Vlaams-Brabant, de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en de Koninklijke Schenking de krachten. Na de indiening van de parknota in september 2021 volgde een intensief participatietraject.
Oktober 2023
Op 13 oktober 2023 erkende de Vlaamse Regering het Nationaal Park Brabantse Wouden officieel.
Maart 2024
De oprichting van de vzw in maart 2024 en de start van het Parkbureau markeren een nieuwe fase. Vanaf 1 september 2024 gingen de eerste medewerkers aan de slag om de uitgestippelde visie stap voor stap te realiseren.
Het Nationaal Park Brabantse Wouden bestaat uit een breed netwerk van partners die samen streven naar natuurbehoud en -versterking, erfgoedontwikkeling en een duurzame toekomst.
Aan de basis ligt een solide samenwerkingsverband van het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Provincie Vlaams-Brabant, de Koninklijke Schenking en twaalf gemeenten: Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren.
Dit formele partnerschap vormt de ruggengraat van het project. Daarnaast wordt het Nationaal Park ondersteund door een ruim netwerk van betrokken actoren, waaronder natuurorganisaties, regionale landschappen, bosgroep, Boeren met Ambitie vzw, erfgoedorganisaties, ondernemers en nog veel meer. Samen brengen zij een unieke combinatie van lokale kennis, expertise en toewijding om de natuur, het duurzaam ondernemerschap en het cultureel landschap van de Brabantse Wouden te beschermen en versterken.
In samenwerking met en met steun van




In samenwerking met





