top of page
Meedoen aan KlimaatTrappers

Meedoen aan KlimaatTrappers

Registreer je om deel te nemen aan het burgerwetenschapsproject van het Nationaal Park Brabantse Wouden: KlimaatTrappers! 





Met het Nationaal Park Brabantse Wouden willen we graag onderzoeken wat de verkoelende effecten zijn van bossen op de omgeving. Hiervoor zoeken we jullie hulp: door het installeren van sensoren in jullie tuinen kunnen we het microklimaat op verschillende plaatsen rond het Zoniënwoud meten. Dit wordt aangevuld met mobiele metingen waarbij sensoren worden gemonteerd op fietsen om ook veranderingen op kleine schaal te kunnen waarnemen. Deze resultaten zullen worden samengevoegd en geanalyseerd door onderzoekers van de Universiteit van Gent, experts op het vlak van microklimaatmetingen. Zij bezorgen ons dan een rapport dat wij vervolgens op een verstaanbare manier met jullie zullen delen. 


Ontdek samen met ons wat voor voordelen je hebt door dicht bij een bos te wonen en wat het verkoelende effect van bomen is in jouw gemeente!


Als inwoner een de gemeenten rondom het Zoniënwoud - Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Beersel en Linkebeek - kan je je registreren om een klimaatsensor in je tuin of op je terras te installeren. Je hoeft dus geen grote groene tuin te hebben om te kunnen deelnemen! Dit zal voor een periode van minstens 4 maanden zijn (juni tot en met september). Na installatie hoef je hiervoor niets te doen. De wetenschappers zullen deze sensoren bij jou installeren, normaliter tijdens de laatste twee weken van mei en zullen deze weer komen ophalen tijdens de eerste twee weken van oktober. Omstreeks midden juli zullen zij ook eens langskomen om de meetgegevens van de eerste meetperiode te downloaden. Tijdens een van deze momenten zullen zij ook de planten en bomen in jouw omgeving opmeten (uiteraard gebeurt dit niet-destructief).


Alle inwoners van het Nationaal Park (en randgemeenten) kunnen zich registreren om deel te nemen als fietser: je hebt hiervoor een fiets met bagagedrager nodig; tijdens je meettrajecten zal je niet sneller dan 25 km/u mogen fietsen. Indien gewenst, kunnen wij ook een stadsfiets voorzien waarop de sensoren reeds geïnstalleerd zijn. Het is echter wel noodzakelijk dat je de fiets met sensoren steeds veilig kan wegzetten. Na een maand zullen de sensoren worden doorgegeven om meer mensen de kans te geven om deel te nemen. Van de fietsers wordt verwacht dat zij een route, afgestemd op hun woonadres, minstens twee keer per week kunnen fietsen. De meetcondities zijn optimaal bij open hemel en weinig wind (o.a. hittegolven!), op deze dagen zou je dus idealiter tijd moeten kunnen vinden om de route af te leggen. Daarnaast vertellen metingen op de warmste en koudste moment van de dag het meest, dus als je tijdens die warme periodes die voor onze metingen het meest interessant zijn, beschikbaar bent om te meten voor zonsopgang (5-6 uur) of na zonsondergang (22-23 uur) en rond 14-16 uur, ben jij de ideale kandidaat!


Als wederdienst zullen wij evenveel bomen planten als het maximaal gefietste kilometers (met metingen) door een deelnemer! Alle deelnemers zullen hiervoor uitgenodigd worden na afloop van het project. Ook zal je, indien gewenst, gedurende de meetperiode een maandelijkse update ontvangen van het project en de vele voordelen van bossen voor de mens en het milieu, aangevuld met leuke weetjes en wist-je-datjes. Aan het einde van het project ontvang je de onderzoeksresultaten in begrijpelijke taal, zodat je precies weet wat we hebben ontdekt.


Tijdens de week van 5 mei zal u bericht ontvangen of u geselecteerd bent of niet.Wij kijken ernaar uit om dit project samen met jou te realiseren!


Registreer je tot en met 2 mei via deze link.








Lees hier het artikel dat op VRT NWS verscheen.





bottom of page